Wzrasta presja przędziorka w truskawce
Wraz ze wzrostem temperatur drastycznie wzrosło tempo namnażania się przędziorka chmielowca (Tetranychus urticae) w uprawach truskawki. Chłody panujące do niedawna uśpiły czujność plantatorów i na wielu plantacjach szkodnik ten znacznie przekroczył progi zagrożenia. Lustrując obecność form ruchomych i jaj przędziorka przeszukujemy z lupą lub binokularem liście wzdłuż nerwów.
Obecność szkodników lustrujemy z użyciem lupy lub binokularu
Przy dużej presji objawy żerowania przędziorka uwidaczniają się na wierzchniej stronie liści w postaci nakrapianych punktowo przejaśnień blaszki.
Nakrapiane przebarwienia blaszki liściowej świadczące o żerowaniu przędziorka
Niekiedy żerowanie jest tak intensywne, iż liść przebarwia się na czerwono-purpurowo. Jest to typowy efekt stresu biotycznego: osłabiony liść w którym następuję przyspieszony rozpad chlorofilu zaczyna się bronić wytwarzając barwniki ochronne – antocyjany. Dla niewprawnego oka objawy te mogą być zbliżone do głębokiego deficytu fosforu lub stresu związanego z dysfunkcją systemu korzeniowego.
Silna presja przędziorka powoduje brunatno-purpurowe przebarwienia liści
Zahamowany rozwój roślin ze względu na żerowanie przędziorka
Zabiegi w technologii “zero pozostałości”
Wybierając zabieg eliminujący szkodnika należy wziąć pod uwagę kilka czynników, takich jak intensywność presji, warunki pogodowe oraz faza rozwojowa roślin.
W uprawie odmian wczesnych, w których obecnie trwają zbiory, rekomendujemy wykonanie zabiegu nie pozostawiającego żadnego śladu w postaci pozostałości chemicznych w owocach. Zwalczanie przędziorka w technologii „zero pozostałości” należy oprzeć na nowym preparacie biologicznym…
zwiększa tempo wnikania substancji aktywnej do ciała szkodnika, przyspieszając penetrację struktur chitynowych.
*Wszystkie środki ochrony roślin powinny być stosowane zgodnie z zapisami etykiety
Wzrasta presja przędziorka w truskawce, 09.06.2021